Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

Uw paard

Bij ons terecht voor uitgebreide zorg van uw paard

Gezondheidscheck

U kunt er voor kiezen om jaarlijks of voor een zwaar wedstrijdseizoen een gezondheidscontrole te laten uitvoeren.

Verminderd presteren

Als de werklust of de prestaties van uw paard afnemen, is er altijd iets aan de hand. Natuurlijk zijn er heel veel mogelijke oorzaken voor dit soort klachten. In elk geval reden om uw paard eens na te laten kijken. Een grondig klinisch onderzoek kan al richting geven aan het vervolg onderzoek.

Mogelijke vervolgonderzoeken:

  • Bloedonderzoek
  • Mestonderzoek
  • Uithoudingstest met hartslagmeter
  • Luchtwegendoscopie, eventueel gevolgd door longspoeling
  • Kreupelheidsonderzoek, eventueel gevolgd door röntgenfoto's of peesecho's

Ook wordt er samengewerkt met een ervaren fysiotherapeut / chiropractor die het onderzoek van uw paard kan completeren.

Conditietesten

In sommige gevallen is het uithoudingsvermogen van een paard de beperkende factor voor prestaties. In deze gevallen kunnen wij door het maken van een zogenaamde "lactaatcurve" bepalen hoe uw paard het meest effectief getraind kan worden. U krijgt daar dan een trainingsschema bij geleverd.

Voeding

Wij zijn ons scherp bewust van het belang van voeding voor het sportpaard. De voedingsbehoeftes wisselen sterk per paard. Wij bieden de mogelijkheid uw rantsoen eens scherp onder de loep te nemen.

Algemene informatie

  • Gebitsbehandeling
  • Kreupelheid
  • Wormen
  • Sportbegeleiding
  • Vaccinaties
  • Gezondheidscheck
  • Verminderd presteren
  • Voedingssupplementen
  • Lasertherapie
  • Links

Gebitsbehandeling

Gebitsbehandeling

Gebitsverzorging bij een paard is absoluut geen modegril.

Gebitsproblemen bij het paard worden namelijk sterk onderschat. Het duurt meestal lang voordat het paard laat merken dat het last van de mond heeft.

Doordat het gebit van onze paarden veel minder slijt dan dat van wilde paarden in de natuur, kunnen er diverse zeer pijnlijke problemen ontstaan.

Bij sportpaarden die last hebben, zal zich dat in de eerste instantie gaan uiten door een te strak gehouden kaak. In een later stadium kan het paard in verzet gaan. Problemen met eten uiten zich meestal pas in een vergevorderd stadium. Laat daarom het gebit van uw paard minimaal een keer per jaar controleren.

Paardendierenarts Françoise Rey is zich als fanatiek amazone, scherp bewust van de rijtechnische problemen die het gevolg kunnen zijn van een pijnlijke mond. Wij hebben zeer moderne apparatuur om uw paard te helpen.

Vanaf mei 2024 kunt u rechtstreek bij Francoise Rey een afspraak maken voor de gebitsberhandeling van uw paard.

Kreupelheid

Kreupelheid

Kreupelheid is helaas een veel voorkomend en vervelend probleem. Er zijn veel mogelijke oorzaken zoals verstuikingen, gewrichtsslijtage, peesbeschadiging of overbelasting. Om een goed advies te kunnen geven over behandeling en bewegingsregime, is het belangrijk te weten wat er precies aan de hand is.

Een kreupelheidsonderzoek bestaat uit een serie onderzoeken en testen om erachter te komen wat er aan de hand is.

Eerst wordt begonnen met een klinisch onderzoek. Dat bestaat uit het monsteren van het paard op rechte lijn, harde volte en zachte volte. Daarnaast kunnen er buigproeven worden gedaan om de locatie van de pijn vast te stellen.

Als het niet lukt om de exacte locatie van de pijn te vinden, kunnen we in het been verdovingen plaatsen. Op die manier wordt stap voor stap het gevoel in het been uitgeschakeld.

Als de locatie van de pijn is gevonden kan er röntgen of echo onderzoek worden gedaan.

Wormen

Wormen

Wormen zijn een belangrijke oorzaak voor gezondheidsproblemen bij het paard. De verschijnselen kunnen enorm variëren. Dat komt doordat er verschillende wormsoorten zijn die verschillende klachten kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn de klachten natuurlijk afhankelijk van de mate van besmetting. In de ergste gevallen kan er ernstige diarree, koliek of zelfs sterfte optreden, maar in minder ernstige gevallen kan conditieverlies, een minder mooie vacht of tegenvallende sportprestaties optreden.

Resistentie

Een toenemend probleem bij het voorkomen van worminfecties is de vorming van resistentie. Dat houdt in dat de wormen bestand zijn tegen de gebruikte worm-middelen. Een gericht behandelplan helpt om resistentie te voorkomen. Dit plan bestaat uit twee delen:

1. Verlaging van de infectiedruk
    -Omweiden: elke 3 weken liefst naar een stuk dat minimaal 3 maanden niet door paarden is begraasd.
    -Weinig paarden per hectare weiden
    -Mest verwijderen, minimaal 2 x in de week
    -Het maaien van de weide
    -Begrazing door herkauwers

2. Mestonderzoek
Na mestonderzoek kun je zien of het nodig is om de paarden te ontwormen

Mestonderzoek

Eigenaren die mestonderzoek laten doen, blijken vaak met veel minder wormmiddelen toe te kunnen. Vaak wordt de weide besmetting vooral veroorzaakt door een paar dieren die een hoge worm-ei uitscheiding hebben. Helaas kunnen we aan de buitenkant niet zien welke dieren dit zijn. Sommige paarden blijken helemaal niet ontwormd te hoeven worden.

Wanneer mestonderzoek?

Je kunt altijd mestonderzoek laten doen als je van plan bent te gaan ontwormen. Een goed moment is 8 – 12 weken na de laatste wormkuur, afhankelijk van welk wormmiddel er is gebruikt. Verder is het belangrijk om vóór het naar buiten gaan een mestonderzoek te laten doen. Op deze manier voorkom je een besmetting van het weiland. Dieren die ’s winters buiten blijven, moeten in maart onderzocht worden.

Inleveren mest

Er zijn twee mogelijkheden:

1. Individueel monster

2. Groepsmonster: in geval van grote groepen.

Neem van 5 dieren mest mee. Lever deze mest bij voorkeur apart in, dan kunnen we de mest zelf mengen.  Verder is het van belang om per leeftijdsgroep een apart monster in te leveren. Dit houdt in dat van veulens, jaarlingen, twee + driejarigen en volwassen paarden allemaal aparte monsters ingeleverd dienen te worden.

Lever de monsters in bij de balie. Liever niet op vrijdag inleveren.

Lintworm

Helaas is mestonderzoek geen betrouwbare methode om een lintworminfectie te onderzoeken. Het advies is daarom om één keer per jaar standaard preventief tegen lintworm te behandelen met een middel dat praziquantel bevat.

Sportbegeleiding

Sportbegeleiding met lactaatmeting

Sporten met je paard moet leuk en veilig zijn voor allebei. Om steeds beter te presteren ZONDER daarbij blessures of pijn te veroorzaken bij je paard is het verstandig om dit net als ( top ) sporters onder begeleiding van een paardendierenarts en / of sportfysioloog te doen. Wij bieden daarvoor sportbegeleiding aan waarvan een stuk kan bestaan uit lactaatmeting gevolgd door een voor jouw paard op maat gemaakt trainingsschema.

De test bepaalt de hoeveelheid lactaat (melkzuur) in bloed. Lactaat wordt aangemaakt in spieren en hersenen en ander weefsel wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is. Voedingsstoffen worden opgenomen in het lichaam en in deze organen verbrand voor de levering van energie. Zuurstof is nodig voor een goede verbranding. Als er genoeg zuurstof aanwezig is, zal er geen of nauwelijks lactaat gevormd worden. Als er echter te weinig zuurstof aanwezig is, wordt bij de verbranding lactaat gevormd in plaats van koolzuur (CO2) en water. Het lactaat wordt weer omgezet in koolzuur en water wanneer er weer voldoende zuurstof is. Als dat echter te lang duurt, hoopt lactaat zich op in het bloed waardoor het zuur-base evenwicht verstoord raakt: de zuurgraad (pH) daalt; er treedt verzuring op. Dat kan gepaard gaan met spierzwakte, snelle ademhaling. Zodra dit gebeurd zul je niet meer de snelheid / activiteit kunnen aanhouden die je hiervoor had en kun je de prestatie ook minder lang volhouden.

 

Wat is de lactaatdrempel?

De lactaatdrempel is ook wel een andere benaming voor de anaerobe drempel of het omslagpunt. We beschrijven de anaerobe drempel als volgt:

“Deze drempel is als het ware een grens waar je nog op je maximale snelheid kan trainen zonder dat je spieren gaan verzuren. Wanneer je boven de anaerobe drempel komt kan je lichaam niet meer voldoende melkzuur opnemen. Je bereikt op dit moment je VO2max (Het maximale zuurtstof opname vermogen berekent hoeveel zuurstof je tijdens maximale inspanning kan benutten) en je lichaam schakelt over naar een andere vorm van energie.”

In principe geeft de lactaatdrempel dus aan hoe goed het uithoudingsvermogen is. Hoe later je op het punt van de anaerobe drempel komt hoe beter je lichamelijke conditie is.

 

Hoe kun je je lactaatdrempel bepalen?

Om de lactaatdrempel te bepalen, rij je met een hartslagmeter en wordt er meerdere keren een klein beetje bloed afgenomen bij verschillende hartslagen / snelheden. Onze dierenarts geeft steeds aan op welke hartslag je moet rijden voor de volgende afname. We nemen meestal tussen de 5 en 8 keer bloed af.

 

Lactaatdrempel verhogen

De lactaatdrempel kan prima door middel van de juiste trainingen worden verhoogd. Hoe beter je uithoudingsvermogen is, hoe hoger de lactaatdrempel ligt. Door hierop te trainen kun je langer op een meer intensieve manier blijven sporten.

 

Welke invloed hebben lactaatdrempel trainingen?

Door je lactaatdrempel te verhogen door hier doelgericht voor te trainen kun je je prestaties verbeteren. Je kunt het hierdoor onder andere langer volhouden en hogere snelheden aanhouden.

 

Schema en trainingen

Ongeveer 2 weken na de lactaatmeting krijg je een trainingsschema en telefonisch tips om daarmee aan de slag te gaan. Dit schema maken we aan de hand van de bloeduitslagen, maar daarnaast kijken we ook wat jouw doelen zijn, en minstens zo belangrijk, naar je trainingsmogelijkheden.

De meeste menners en ruiters die wij begeleiden zijn amateurs en trainen vaak naast hun baan en hebben niet altijd de mogelijkheid om het “ideale trainingsschema” te volgen, want drie keer in de week het bos in wordt al lastig in de winter als het vroeg donker is en jij overdag naar je werk bent. We zijn gewend om een schema te maken die ondanks beperkte tijd en mogelijkheden toch resultaat geeft.

Voor je meedoet, willen we graag dat je paard gezond is ( volgens je eigen dierenarts ) en voldoende conditie heeft om mee te kunnen doen met een 20 minuten intensief werken. Daarnaast vul je ons formulier in waar je op aangeeft wat je nu doet qua sport, voeding, supplementen en hoe vaak je de mogelijkheid hebt om in het bos of op zandpaden o.i.d. te kunnen werken aan de conditie volgens het intervalschema.

Wil je optimaal resultaat, dan kunnen wij bloed afnemen voor een volledig bloedonderzoek zodat we basis waardes hebben en kunnen kijken of er ergens te korten zijn of b.v. al spierproblemen. Natuurlijk is het helemaal ideaal als je dit een paar dagen voor aanvang van de test thuis laat doen door de dierenarts en de uitslagen per mail aanlevert. Dit omdat deze waardes dan vanuit rust zijn genomen. Om kosten te besparen kan het uiteraard ook bij ons voor aanvang van de lactaatmeting.

Ook heb je een hartslagmeter nodig. Wij adviseren daarvoor Cees van Beckhoven, DE specialist in Nederland op het gebied van hartslagmeting. Bij hem kun je terecht voor aanschaf maar vooral ook voor de begeleiding als je start met het werken met de hartslagmeter en verwerkingprogramma’s.

 

Voor meer info

Kosten:

  • De kosten voor de lactaatmeting en schema zijn: 250 euro vanaf 4 paarden
  • De kosten voor een bloedonderzoek afgenomen op de dag voor de lactaatmeting: 88,41 euro
  • De kosten voor sportbegeleiding telefonisch zijn: kwartiers gesprekken; 40 euro.

Mocht je bijvoorbeeld 1 x in de maand overleg willen over training, voeding, supplementen, etc. dan is het mogelijk een kwartiers gesprek aan te vragen zodat er alle tijd is om alles door te spreken waar jij behoefte aan hebt.

Cees van Beckhoven
0031(0)644533030
ceesvanbeckhoven@gmail.com

Vaccinaties

Vaccinaties

Per 1 juli 2021 stoppen wij met de preventieve zorg van uw paard en richten wij ons op de tweedelijns zorg. Dit betekent dat wij geen vaccinaties meer zullen doen. U kunt hiervoor terecht bij Dierenartsenpraktijk Noord-West Groningen telefoonnummer 0595 - 441 706.

Gezondheidscheck

Gezondheidscheck

U kunt er voor kiezen om jaarlijks of voor een zwaar westrijdseizoen een gezondheidscontrole te laten uitvoeren.

Er wordt dan gekeken naar: de mond, slijmvliezen, de ogen en de lymfeknopen. Verder wordt er geluisterd naar het hart, de longen en de buik.

Als laatste wordt het beenwerk van uw paard onder de loep genomen en wordt uw paard beoordeeld in stap en in draf.

Zo wordt de gezondheid van uw paard scherp in de gaten gehouden en is behandeling waar nodig, direct mogelijk.

Verminderd presteren

Verminderd presteren

Als de werklust of de prestaties van uw paard afnemen, is er altijd iets aan de hand. Natuurlijk zijn er heel veel mogelijke oorzaken voor dit soort klachten. In elk geval reden om uw paard eens na te laten kijken. Een grondig klinisch onderzoek kan al richting geven aan het vervolg onderzoek.

Mogelijke vervolgonderzoeken:

  • Bloedonderzoek
  • Mestonderzoek
  • Kreupelheidsonderzoek, eventueel gevolgd door röntgenfoto's of peesecho's
  • Luchtwegendoscopie, eventueel gevolgd door een longspoeling
  • Uithoudingstest met hartslagmeter

Ook wordt er samengewerkt met een ervaren fysiotherapeut / chiropractor die het onderzoek van uw paard kan completeren.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen

Onze nieuwe lijn voedingssupplementen is ontwikkeld in samenwerking met Vet Nutrition. Dierenkliniek Winsum heeft meegedacht over de samenstelling van een aantal producten. Deze kunnen wij nu aanbieden tegen scherpe prijzen voor een top kwaliteit.

Hieronder kunt u alle voedingssupplementen vinden die Dierenkliniek Winsum in het assortiment heeft.
Op de website www.fei.org onder het kopje 'clean sport' kunt u allerlei informatie vinden over het gebruik van voedingssupplementen en doping.

Arthro Platinum

Arthro Platinum is een uitgebalanceerd breedspectrum gewrichts supplement voor een optimale ondersteuning van het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan gewrichten, gewrichtsbanden, pezen, kapsels, spieren en botten. Arthro Platinum kan preventief gegeven worden ter ondersteuning van sportpaarden, maar ook bij artrose of artritis, na een gewrichtsoperatie, het inspuiten van een gewricht of een pees blessure.

Het meest effectieve ingrediënt collageen type 2 is niet gedenatureerd. Dit betekend dat de ruimtelijke structuur van het collageen intact is en dat het probleemloos de maag kan passeren. Vervolgens komt het ongeschonden in de darm terecht waar het wordt opgenomen. Naast collageen bevat Arthro Platinum ook glucosamine, chondrotoïne sulfaat, MSM en hyaluronzuur wat goed is voor de pezen, banden en gewrichten.

Om op te starten begin je met 100 gram per dag, na 3-4 weken kan de dosis verlaagd worden naar 50 gram per dag. De Arthro Platinum is verkrijgbaar in poeder en pellet (brokjes) vorm. Arthro Platinum is dopingvrij.

Arthro Platinum Senior

Arthro Platinum Senior is vergelijkbaar met de "gewone" Arthro Platinum, alleen is deze speciaal ontwikkeld voor het oudere paard. Naast de bovengenoemde indicaties/redenen om het te geven, kan de Senior ook gegeven worden bij paarden die kampen met stijfheid met pijn. Het werkt namelijk licht pijnstillend.

Arthro Platinum Senior bevat naast collageen, glucosamine, chondrotoïnesulfaat en hyaluronzuur ook een hogere dosering aan MSM, duivelsklauw, kurkuma, druivenpit extract en rozenbottel, die helpen bij ongemakken veroorzaakt door verminderde kwaliteit of slijtage van gewrichten.

Door deze extra toegevoegde ingrediënten is Arthro Platinum Senior doping positief en mag het niet gegeven worden aan drachtige merries.

Ook hiermee begin je met een startdosering van 100 gram per dag wat na 3-4 weken verlaagd kan worden naar 50 gram per dag. Arthro Platinum Senior is in poeder en pellet (brokjes) vorm.

BronchoProtect

BronchoProtect heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen in het algemeen en de bronchiën in de longen in het bijzonder. De combinatie van waardevolle kruidenextracten en uitgebalanceerde etherische oliën geeft deze verlichting. BrochoProtect kan gegeven worden bij lichte hoest en slijmvorming in de luchtwegen en het heeft een anti-allergische werking bij paarden met een overgevoeligheid voor stof en schimmelsporen.

Ergere hoest met dikker slijm kan wijzen op ergere aandoeningen. Bel ons dan dan ook altijd bij twijfel zodat een dierenarts kan kijken of dit middel wel voldoende is. Alleen met de juiste behandeling kan blijvende schade aan de luchtwegen voorkomen worden.

BrochoProtect is dopingvrij.

GI Track Support

GI Track Support ondersteunt het gehele gevoelige spijsverteringskanaal (maag en dunne-, blinde en dikke darm). Het kan ingezet worden om de spijsvertering van uw paard gezond te houden, maar ook bij klachten van (terugkerende) koliek of dunne mest.

Maagdetoxificatie (ontgifting/ontslakking).
Dit supplement werkt al in de maag door de combinatie van ingrediënten die mycotoxines (giftige stoffen geproduceerd door schimmels) binden en neutraliseren. Hierdoor kunnen deze zonder problemen de darmen passeren en worden niet opgenomen door het lichaam. Door de toegevoegde L-glutamine wordt de gevoelige binnenkant van de maag, het slijmvlijs waarin de maagzweren kunnen ontstaan, gevoed en hersteld.

Dunne darm: vermeerdering van het opnamevermogen.
Als voedsel de dunne darm bereikt, verstrekt Amaferm® en de Aspergillus Oryzae het afbreken van de voedingsstoffen. Hierdoor worden ze makkelijker door het lichaam opgenomen. Daarnaast zorgt glutamine ervoor dat belangrijke darmvlokken in aantal groeien en zo hun opname capaciteit verhogen. Deze twee processen samen zorgen voor meer voedingsstoffen in de bloedsomsloop.

Blinde en dikke darm: verbetering functie.
De combinatie van ingrediënten (o.a. ontsloten gisten van Saccharomyces Cerevisiae) verschaffen een sterke procesondersteuning door het vezelrijke voedsel maximaal af te breken en de pH factor (zuurgraad) te stabiliseren. Hierdoor neemt het risico op koliek af en wordt het immuunsysteem optimaal ondersteund.

GI Track Support is dopingvrij.

HemoBooster

HemoBooster is ontwikkeld voor het behoud van gezonde bloedwaarden.  Er zijn veel momenten in het leven van een paard waar we zien dat het aantal rode bloedlichaampjes afneemt. Denk hierbij aan zware training, zieke dieren, dekhengsten in het dekseizoen, worminfecties (m.n.rode bloedworm). Ook bij paarden die reeds bloedarmoede hebben wordt dit supplement met succes ingezet.  Door het hoge gehalte aan vitamines en mineralen worden ook deze paarden optimaal geholpen bij herstel. Hemobooster is dopingvrij.

Dosering voor paarden in training, herstellende paarden en paarden met bloedarmoede: 60 ml per dag, paarden in training 30ml per dag.

HoefSpecial 2.0

HoefSpecial 2.0 wordt gegeven aan paarden met een slechte kwaliteit van de hoeven en/of paarden die slecht in het haar zitten. Vaak wordt dit veroorzaakt door een tekort aan mineralen, sporenelementen (b.v. zink en koper), vitaminen (b.v. biotine en vitamine E) en aminozuren (b.v. methionine en lysine)

Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van 15 mg biotine per dag een positief effect heeft op de groei en de soepelheid van het hoorn van de hoef. Die laag zorgt voor een goede vochtregulering van de hoef en raakt snel beschadigt tijdens het werk. HoefSpecial 2.0 is dopingvrij.

MuscleAid Xtra

MusleAid Xtra is het voedingssupplement voor paarden in zware training.

Een hoog gehalte aan aminozuren ondersteunt de gezonde ontwikkeling van de spieren. Naast de aminozuren zorgt de L-Carnitine voor de verbranding van vetten en het verkrijgen van meer energie. Tevens helpt het vermoeidheid tegen te gaan en gaat het spierverzuring tegen. Hierdoor wordt de spierafbraak verminderd en komt er minder melkzuur in de spieren tijdens de training. Minder melkzuur betekent een sneller herstel.

Gamma Oryzanol draagt bij aan een verbeterde groeihormoonspiegel en bevordert de toename van spier- en steunweefsel en spierkracht. 

Dosering: 60 gram per dag. MuslceAid Xtra is dopingvrij.

ProVite

Provite is een supplement wat rijk is aan vitamines en mineralen en is niet alleen in te zetten voor sportpaarden die moeten presteren, maar ook bij paarden die slecht op gewicht te houden zijn, oudere paarden, herstellende paarden na ziekte, dragende en zogende merries en hengsten in het dekseizoen.

Waarom ProVite?

Het bestaat uit een evenwichtige en volledig spectrumformule: vitamines en gechelateerde sporenmineralen en aminozuren.

Groter behoud van energie en uithoudingsvermogen door een volledig spectrum van vitamine B-complex om energie en uithoudingsvermogen te ondersteunen.

Voeding om de immuniteit te indersteunen: het bevat hoge niveau's van antioxidanten.

Gezonde en glanzende vacht: door een grote hoeveelheid aan Omega 3 & 6 essentiële vetzuren.

Onderhoudt de spijsvertering en het immuunsysteem: door saccharomyces cerevisiae.

Voedingsondersteuning voor de botten: extra biotine en aminozuurprofiel is toegevoegd.

Kortom een compleet supplement wat aan elk paard of pony gegeven kan worden.

Dosering: 60 gram per dag, het is in pellet vorm. ProVite is dopingvrij.

Recover Electrolyten

Als een paard zweet gaan er electrolyten verloren in het bloed, dit is bij elk paard wat arbeid verricht. Hierdoor kan het herstel na een training, wedstrijd of buitenrit langer duren dan gewenst. Door het paard electrolyten bij te geven gaan de spieren sneller ontspannen en kan het paard beter herstellen. Tevens gaat het paard ook beter drinken door het geven van electrolyten.

Lichte inspanning 50 gram p.d.
Matige inspanning 80 gram p.d.
Zware inspanning 100 gram p.d.

Recover Electrolyten zijn dopingvrij.

VetiCalm

VetiCalm helpt de spanning te verminderen bij paarden die gevoelig zijn voor veranderende situaties of ongewone omstandigheden. Het helpt de rust en concentratie van het paard voor en tijdens een training of wedstrijd te verbeteren. Het verlicht zenuwen, prikkelbaarheid en stress.

Passiflora heeft een rustgevende, harmoniserende en kalmerende werking en heeft een vergelijkbare werking als Valeriaan maar zonder de verslavende werking, is doping vrij en helpt bij nervositeit.

Groende thee bevat EGCG (epigallocetechin gallate) heeft een angstremmende werking, mogelijk door de interactie met GABA (gamma-aminoboterzuur) type A receptoren (dierstudie).

Melissa: wordt een anti-stress eigenschap toegeschreven. Bij paarden die nerveus zijn van nature werk Melissa kalmerend en harmoniserend.

L-Tryptofaan is een uitgangstof voor de aanmaak van veel belangrijke indoolderivaten. Deze stoffen hebben o.a. invloed op stemming en zelfvertrouwen.

Magnesium: ondersteund de weerstand tegen spanning en stress en versterkt het geheugen en concentratievermogen.

Thiamine, Vitamine B1: een gebrek aan vitamine B1 kan gevolgens hebben voor het zenuwstelsel. Dit kan ervoor zorgen dat het concentratievermogen verminderd wordt.

Dosring: 30 gram per dag. VetiCalm is dopingvrij.

Vitamine E & selenium

In combinatie met selenium speelt Vitamine E een belangrijke rol bij de bescherming van spiervezels tegen beschadiging door afvalstoffen die ontstaan door inspanning (melkzuur). Vitamine E speelt bovendien een belangrijke rol bij de zuurstofopname. De behoefte aan Vitamine E is het grootst bij sportpaarden, drachtige merries en opgroeiende paarden. Een paard in training zou 2500 mg Vitamine E op een dag moeten krijgen.

In een sportbrok zit vaak niet meer dan 300 mg (soms zelfs nog minder) per kilo brok. Hier heeft een paard niet voldoende aan en zou een supplement bij moeten krijgen.

Dosering: 50 gram per dag. Vitamine E & selenium is dopingvrij.

Zand Ex Pellets

Een van de kwaliteitsverschillen bij Psyllium is het verschil tussen het zaad van het plantje en het zaadhoesje, oftewel de "husk". Deze husks hebben een sterkere werking dan de zaden. ze zijn echter ook duurder, omdat er bij de husk een extra bewerkingsstap voor nodig is om een goed product te krijgen. De husk werken sterker, omdat ze veel meer voedingsvezels bevatten dan de zaden. De zaden lijken qua werking meer op lijnzaad. Door de grote aanwezigheid van slijmstoffen (zowel in het zaad als in de husk) helpt het de darmpassage te vergemakkelijken. Het waterbindende vermogen bij husk is vele malen groter. Ook zal het per grondstoffenleverancier verschillen hoe zuiver de Psyllium is.

Onze Zand Ex pellets bevat Psyllium Husk, dit is een 100% natuurlijke vezel die het vocht in de darm bindt en zo een gelei-achtige massa vormt waaraan het zand zich hecht en zo mee wordt afgevoerd. Daarnaast bevat Zand Ex ook pre- en probiotica die zorgen voor het herstel van de darmflora. De pellets zijn smaleijke brokjes voor een gemakkelijke opname.

Dosering:
Pony's 100 gram gedurende 7 dagen
Paarden 200 gram gedurende 7 dagen
Grote paarden 300 gram gedurende 7 dagen

Recover Electrolyten zijn dopingvrij.

Lasertherapie

Lasertherapie

High Power Lasertherapie (Class IV) is het toepassen van rood en infrarood licht om herstel van wonden en blessures te bevorderen en chronische of acute pijn te verlichten. Het laserlicht dringt diep door in het weefsel en heeft een fotochemisch effect (niet thermisch) op de cellen. De cellen absorberen de energie van het laserlicht waardoor de mitochondrieën, verantwoordelijk voor de energiehuishouding binnen de cel, worden gestimuleerd. De celfunctie normaliseert en gaat werken aan herstel, dit proces heet fotobiostimulatie. High Power Lasertherapie stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Indicaties

  • Wond- en littekenbehandeling
  • Slecht helende wonden zoals beschadigde mondhoeken
  • Huidproblemen
  • Pees, ligament en gewrichtsblessures
  • Spierblessures en verhoogde spierspanning
  • Artrose
  • Bevordering van herstel na een orthopedische operatie
  • Rug en nekklachten
  • Perifere zenuwbeschadigingen (hernia en verlammingen)
  • Hoefbevangenheid, werkt zowel pijnstillend als ontstekingsremmend- Herstel bij een gebroken griffelbeen- Pijnvermindering bij spat en snellere vastgroei van het gewricht

Effecten van High Power Lasertherapie

  • Verlicht pijn
  • Vermindert de ontstekingsreactie
  • Versnelt weefselreparatie en celgroei
  • Verbetert de doorbloeding
  • Verhoogt de celstofwisseling
  • Vermindert littekenvorming en verkleving van bindweefsel
  • Verbetert zenuwfunctie
  • Versnelt wondgenezing
  • Stimuleert het immuunsysteem

Een laser behandeling duurt ongeveer 10 minuten, dier afhankelijk en probleem afhankelijk. Het kan bij zowel paarden, honden, katten en alle andere diersoorten toegepast worden. Omdat er geen stroom nodig is voor het apparaat kan de laserbehandeling ook op locatie plaats vinden.

Resultaten van lasertherapie zijn hier te vinden