Verhuizen met de kat
Verhuizen met de kat (door Chris Polanen, dierenarts te Amsterdam)
Verhuizen is voor de meeste mensen een bron van stress en voor katten helemaal! Katten hechten zich erg aan hun omgeving en houden niet van onvoorspelbare gebeurtenissen. Met onderstaande tips kan u de stress verminderen en zorgen dat een kat zich sneller op zijn gemak voelt in het nieuwe huis.
Vooraf
Plaats de kat, voordat de verhuiswagen arriveert, in een kamer met de vervoersmand, water/eten en een kattenbak. Sproei de binnenzijde van de vervoersmand met feromonen spray om de kat zo op zijn gemak te stellen. Zorg dat de kamer gesloten blijft en plaats er een briefje op voor de verhuizers. Doe de kat pas als alle andere kamers leeg zijn in de vervoersmand en vervoer hem daarna naar het nieuwe huis.
Voor erg angstige katten is het waarschijnlijk beter om ze de dag voor de verhuizing in een pension te plaatsen en pas op te halen als alles in het nieuwe huis geïnstalleerd is.
Het vervoer
Als een kat angstig is tijdens vervoer, kan een licht sederend middel van de dierenarts nuttig zijn. Vervoer de kat niet in de verhuiswagen zelf, maar in een personenauto (niet in de kofferbak). Zorg dat de bak in een stabiele positie blijft en niet heen en weer schudt.
In de nieuwe woning
Plaats van te voren een feromonen verdamper in de kamer waar de kat voorlopig in zal blijven. Doe de verdamper bij voorkeur in een laag stopcontact. Pas als de hele verhuizing achter de rug is, laat de kat dan de rest van het huis verkennen.
Hou de kat de eerste 3 weken binnen om te wennen aan het nieuwe huis. Ga door met het gebruik van de verdamper en plaats deze telkens in een andere kamer.
Naar buiten
Zorg dat de vaccinaties in orde zijn. Katten die jaren binnen gezeten hebben, hebben geen afweerstoffen tegen niesziekte. Een chip is uiteraard erg belangrijk in het geval de kat wegloopt en bijvoorbeeld in een asiel terechtkomt. Andere katten moeten uit de tuin verjaagd worden. De tuin wordt het territorium van de huiskat. Hoe sneller andere katten dit doorhebben, hoe minder problemen dit later oplevert.
Laat de deur open zodat de kat naar binnen kan vluchten als er iets bedreigends is. Als de kat helemaal gewend is aan de nieuwe omgeving, is een kattenluikje handig, maar denk eraan dat dan katten ook van buiten naar binnen kunnen komen. Een elektronisch of magnetisch toegangssysteem kan dit voorkomen.
Terugkeer naar het oude huis
Als de nieuwe woning niet ver verwijderd is van de oude, kan het zijn dat een kat terugkeert naar de oude woning. Hou de kat dan een langere periode binnen. Waarschuw de nieuwe bewoners dat de kat terug kan keren en vraag ze contact op te nemen als dit gebeurt. Het is belangrijk dat ze de kat dan niet voeren of aanmoedigen naar binnen te komen. Dit werkt alleen maar verwarrend.
Van buitenkat naar binnenkat
Het is niet ideaal om met een kat die gewend is veel naar buiten te gaan, te verhuizen naar een huis waar hij/zij niet meer naar buiten kan.
Een buitenkat die binnenkat wordt, heeft bezigheden nodig. Daar kan de eigenaar voor zorgen door: droge brokjes in huis te verstoppen om zo de kat de mogelijkheid te geven te jagen; zorg voor krabpalen waar de kat in kan klimmen en hoge uitkijkplekken heeft.
De overgang van binnenkat naar buitenkat is meestal geen probleem als dit geleidelijk wordt gedaan.
Van groot naar klein
Als iemand met meerdere katten naar een kleiner huis verhuist, is de kans op problemen het grootst. Er moet dan gezorgd worden voor voldoende ligplaatsen, krabpalen, kattenbakken, eet- en drinkplekken.