Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

A

Lees meer informatie over antibioticagebruik in de praktijk, artrose en het assistentenspreekuur.

  • Antibioticagebruik in de praktijk
  • Artrose
  • Assistentenspreekuur

Antibioticagebruik in de praktijk

Antibioticagebruik in de praktijk

In de media komt het vaak ter sprake: er moet zorgvuldiger worden omgesprongen met antibiotica bij dieren. Meestal gaat het dan over dieren die gehouden worden voor menselijke consumptie, zoals koeien, varkens en kippen (productiedieren). Door minder vaak en meer gericht antibiotica voor te schrijven, wordt de kans kleiner dat bacteriën ongevoelig (resistent) gaan worden. Dit is van groot belang voor de geneeskunde bij dieren, maar zeker ook bij mensen. Als bacteriën, die ook bij mensen ziektes veroorzaken, niet meer voldoende reageren op antibiotica door resistentie ontwikkeling, hebben we een groot probleem. Mensen kunnen dan door een eenvoudige bacteriële infectie doodziek worden. Vandaar dat de overheid komt met strengere regels wat betreft het antibioticumgebruik bij productiedieren.

Het is echter ook belangrijk om eens stil te staan bij het antibioticumgebruik bij gezelschapsdieren zoals honden, katten, konijnen, cavia’s etc. In de gezelschapsdierensector is er veel minder controle van de overheid wat betreft het gebruik van antibiotica. Dit gaat hoogst waarschijnlijk in de toekomst wel veranderen. De dierenartsen zijn nu al bezig om zo correct mogelijk antibiotica voor te schrijven.

Het is belangrijk om bij een ziek dier na te gaan of de aandoening wel wordt veroorzaakt door een bacterie. Dieren kunnen namelijk ook ziek worden door een virus en daar helpt antibiotica niet tegen. Of er is sprake van een ‘steriele’ ontsteking, daar spelen ziekteverwekkers geen rol en zal antibiotica dus ook niet helpen. Goed onderzoek is dus belangrijk.

Soms bellen eigenaren naar hun dierenarts met de vraag of ze een kuurtje kunnen krijgen voor hun huisdier, maar zolang het dier niet is onderzocht door een dierenarts mag een dierenarts niet zomaar een antibioticumkuur voorschrijven. Dit is voor sommige eigenaren frustrerend omdat het voor hun lastig is om (regelmatig) met hun huisdier naar de praktijk te komen voor onderzoek en dat is heel begrijpelijk. Toch hopen we dat we u met dit artikel het nut van het juiste gebruik van antibiotica duidelijk hebben kunnen maken.

Artrose

Artrose

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht afneemt en daardoor het gewricht stijf en pijnlijk wordt. Een huisdier geeft niet zozeer pijn aan, maar loopt wat moeilijker en stijver. Dit proces is onomkeerbaar en wordt met de tijd steeds erger. Hoe eerder de diagnose, hoe meer er nog te redden valt.

Hoort u wel eens van anderen dat uw huisdier zo stijf loopt of echt oud wordt? En denkt u dan: Ach ja, het is de leeftijd nietwaar? Maar vaak hebben oude dieren pijnlijke gewrichten waardoor ze zo stijf lopen en oud aandoen. Maar mijn huisdier heeft geen pijn hoor, horen wij als dierenarts vaak. Uw huisdier kan u natuurlijk niet vertellen wanneer hij pijn heeft, maar herkent u één van de volgende symptomen, dan is het heel goed mogelijk dat uw huisdier last heeft van artrose.

Een dier met artrose

  • Komt moeilijker uit de mand, maar heeft ook moeite om weer te gaan liggen
  • Loopt stijf, vooral in het begin van een wandeling
  • Wil niet meer in de auto of op een stoel/vensterbank springen
  • Is niet meer zo enthousiast bij (lange) wandelingen en houdt dit niet zo goed meer vol
  • Wordt een beetje chagrijnig voor z'n omgeving
  • Loopt af en toe of zelfs continu kreupel
  • Krijgt minder bespiering van z'n poten

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht afneemt. Dit gaat gepaard met toenemende pijnen en komt vooral bij oudere dieren voor. Over de oorzaak is niet nog niet alles bekend. Wel is bewezen dat overgewicht een rol speelt. Vaak wordt artrose pas in een laat stadium gediagnosticeerd als het huisdier al ernstig kreupel is, terwijl de bovenstaande symptomen al lange(re) tijd bestaan. Een hond of kat met artrose is echter goed te behandelen, met name als het in een vroeg stadium wordt herkend. Let daarom goed op of uw huisdier bovengenoemde symptomen vertoont. Zo ja, wacht niet te lang om naar uw dierenarts te gaan voor een passende therapie.

Assistentenspreekuur

Assistentenspreekuur

Dierenkliniek Winsum heeft een spreekuur waar u uw dier gratis kunt laten nakijken door een assistente. Dit spreekuur vindt plaats op de dinsdag en woensdag middag en één keer in de twee weken ook op de woensdagavond. Deze spreekuren zijn bijna allemaal gratis, op de senioren check-up en het dermatologisch consult na.

Puppyconsult

Op dit spreekuur wordt uw pup 1 keer per maand goed nagekeken. Huid, vacht, gebit, oren, ogen en gewicht worden goed in de gaten gehouden. Het voordeel is dat de pup eraan went om op een leuke manier op de praktijk te komen, zonder dat er “vervelende” dingen gebeuren. De spreekuren vinden elke woensdagmiddag plaats en één keer in de 2 weken ook op de woensdagavond. 

Gewichtspreekuur

Op deze manier wordt het gewicht van uw huisdier goed in de gaten gehouden. De assistente kijkt met u of de hond of kat goed is afgevallen en geeft tips hierover. De spreekuren vinden elke woensdagmiddag plaats en één keer in de 2 weken ook op de woensdagavond.

Gebitsspreekuur

De assistente kijkt het gebit van uw hond of kat goed na. U krijgt advies over het schoonhouden van het gebit. De spreekuren vinden elke woensdagmiddag plaats en één keer in de 2 weken ook op de woensdagavond.

Konijnenmiddag

Deze middag wordt 2 keer per jaar door de praktijk georganiseerd. Tijdens deze middag wordt het één en ander verteld over konijnen en hun verzorging. De kinderen mogen hun konijn meenemen naar de praktijk.

Seniorenavond

Deze avond wordt zo'n 1 a 2 keer per jaar door de praktijk georganiseerd. Tijdens deze avond krijgt u informatie over uw huisdier op leeftijd.

Senioren check-up

Dit is een check-up speciaal voor uw huisdier op leeftijd. Tijdens deze check-up wordt een uitgebreide vragenlijst bij langs gegaan. De assistente kijkt naar het gebit, de oren en de vacht. De dierenarts neemt bloed af voor onderzoek. Er wordt gekeken naar de nierwaarden, glucose (suikerziekte) en de leverwaarden. Indien urine is meegenomen, wordt dit ook nagekeken. De kosten van dit onderzoek bedragen €76,48. Dit is zo'n 30 euro voordeliger dan wanneer alles apart in rekening gebracht zou worden.

Dermatologisch consult

Dit consult is speciaal bedoeld voor dieren met huidproblemen. Als eerste zal de assistente met u een uitgebreide vragenlijst doornemen. Deze zal zij samen met de dierenarts bespreken. Vervolgens kijkt de dierenarts naar uw huisdier en doet, indien nodig, vervolg onderzoek (bijv. het afnemen van een huidafkrabsel). Daarna wordt samen met de dierenarts een plan van aanpak opgesteld. De kosten van dit consult zijn €48,44. Hier zijn evt. behandelingen en medicijnen niet bij inbegrepen.

Als u meer wilt weten of een afspraak wilt maken, kunt altijd even bellen met één van onze assistentes. Het voordeel van ons Total Care programma is dat afwijkingen of ziekten vaak in een vroeg stadium al opgepikt en behandeld kunnen worden.

NB: U kunt alleen gebruik maken van het assistentenspreekuur als u een vaste klant bent bij ons.

Terug naar Katten informatie