Voeding
Knaagdieren hebben elk hun eigen eisen voor een goede voeding. Tegenwoordig is er in de dierenspeciaalzaken voor elk soort kleine knager wel een eigen mengsel verkrijgbaar. Onder de knaagdieren zijn zowel herbivoren (planteneters) als omnivoren (alleseters).
Hamsters
Hamstervoer in de vorm van brokjes kunt u gewoon in de dierenwinkel kopen. Hamsters zijn omnivoren en eten dus ook vlees. U kunt de hamster elke dag wat hondenbrokjes voeren, zodat hij op deze manier zijn dierlijke eiwitten binnenkrijgt. U kunt hem ook meelwormen voeren. Naast de gewone brokjes eet een hamster ook graag fruit en groenten. Eigenlijk eet een hamster alles wat je hem geeft, wees hier dus voorzichtig mee. Geef de hamster geen chips ed. In de dierenwinkel zijn ook speciale traktaties verkrijgbaar voor de hamster.
Ratten
Ratten zijn echte alleseters. Bij de dierenwinkel is speciaal rattenvoer verkrijgbaar. Dit kan als basis van de voeding gebruikt worden. Zorg ervoor dat u er zeker van bent dat het om rattenvoer gaat, want alleen dit voer bevat de juiste hoeveelheden mineralen en vitaminen speciaal afgestemd op ratten. Verder moet u voorzichtig zijn met wat u een rat voorzet, aangezien een rat alles zal eten wat hem voorgezet wordt. Fruit en groenten zijn altijd goed. Geef de rat geen dingen waar veel vet, suiker of kruiden in zitten. Er zijn ook kant en klare knaagdierensnoepjes te koop in de dierenwinkel.
Muizen
U kunt uw muizen gewoon knaagdiervoer geven. Helaas zitten er in deze brokken geen dierlijke eiwitten en aangezien muizen omnivoren zijn, hebben ze deze wel nodig. U kunt ze evt. ter aanvulling honden of kattenbrokken erbij geven. Verder is rattenvoer ook bijzonder geschikt om aan muizen te voeren. Er zijn ook speciale muizenkorrels te koop. Naast dit droogvoer kunt u de muizen af en toe ook wat extra´s geven. Net zoals bij ratten is het belangrijk om erop te letten dat u geen dingen geeft waar veel vetten, suiker of kruiden in zitten. Een muis zal alles opeten wat u hem voor zet, dus wees er voorzichtig mee. Groenten en fruit zijn natuurlijk prima.
Chinchilla’s
Het basisvoer van een chinchilla bestaat uit pellets en hooi. Pellets zijn groene staafjes gemaakt uit geperste granen en hooi, waar mineralen en vitaminen aan zijn toegevoegd. Let erop dat het gaat om speciale chinchilla pellets en niet konijnen pellets. Deze zien er weliswaar hetzelfde uit, maar zijn zeker niet geschikt voor chinchilla´s. Ook mogen de pellets niet ouder zijn dan 4 maanden, omdat de vitaminen daarna hun werking verliezen. Verder moet er altijd vers en droog hooi aanwezig zijn in de kooi van de chinchilla. Zorg ervoor dat het hooi niet gaat schimmelen, dit kan erg slecht zijn voor de beestjes. Een chinchilla mag weinig lekkers hebben, omdat hun spijsverteringssysteem erg kwetsbaar is. Er bestaat wel verschillend snoepgoed voor chinchilla´s. Dit kan evt. door de pellets gemengd worden. Let er wel op dat ze de pellets blijven eten.
Degoes
Degoes eten alleen plantaardig voedsel. Je kunt degoes het beste een combinatie van cavia en chinchilla voer geven. Er bestaat wel speciaal degoe voer, maar dit is niet overal verkrijgbaar en behoorlijk prijzig. Belangrijk is dat er altijd vers hooi aanwezig is. Degoes mogen geen suikers hebben, deze kunnen ze niet verwerken. Dus het beste is om de beestjes geen fruit te geven, zoals bijv. rozijnen, appels etc. Hier zitten namelijk ook natuurlijke suikers in.
Teveel vet in de voeding is ook niet goed voor de degoe, dus pinda´s en zonnebloempitten kunnen wel gegeven worden, maar met mate.
Gerbils
Er bestaat speciaal gerbil knaagdierenvoer. Hierin zitten o.a. zonnebloempitten en rozijnen. Gerbils zijn dol op zonnebloempitten, hoewel deze niet altijd even goed voor ze zijn. Zonnebloempitten bevatten nl. veel vet, geef ze dus met mate. Als aanvulling kunnen groente en fruit gegeven worden. Zorg dat ze goed gewassen zijn. Geef niet te vaak groente en fruit, omdat hier nogal wat sap in zit. Gerbils komen oorspronkelijk uit een woestijnklimaat en zijn dus gewend om weinig vocht tot zich te nemen. Geef gerbils niet vaker dan 1-2 keer per week groenten of fruit, anders kunnen ze diarree krijgen. Geef geen spinazie of kropsla, dit in verband met het hoge nitraat gehalte van deze groenten. Dit is schadelijk voor de gerbils. Gerbils eten in het wild insecten e.d. U kunt ze in plaats van meelwormen ook kattenbrokjes of hondenbrokjes geven. Stukjes mager vlees of gekookte stukjes ei voldoen ook prima. Verder is het van belang wat knaagmateriaal in het verblijf van de gerbil te plaatsen, bijv. stukjes wilgenhout.
Drinkwater
Het is voor elk knaagdier van belang dat er voldoende vers drinkwater aanwezig is. U kunt het beste een drinkflesje aan de buitenkant van de kooi bevestigen. Het nadeel van een bakje in de kooi is dat deze snel vuil wordt.