Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

K

Lees informatie over Kat Vriendelijke Praktijk, kattenspreekuur, kattenziekte en kerst en uw huisdier.

  • Kat Vriendelijke Praktijk
  • Kattenziekte
  • Kerst en uw huisdier

Kat Vriendelijke Praktijk

Kat Vriendelijke Praktijk

Dierenkliniek Winsum heeft sinds 1 oktober de status Kat Vriendelijke Praktijk verkregen en heeft hiervoor aan verschillende voorwaarden moeten voldoen. Hieronder zetten wij voor u op een rijtje wat het inhoudt om een Kat Vriendelijke Praktijk te zijn.

Sterke punten

Onze wachtkamer is groot waardoor een angstige kat niet per se naast een drukke hond hoeft te wachten. Het is mogelijk om de katten met het mandje hoger weg te zetten (op tafel). Dit is prettiger voor de kat.

Aan onze balie verkopen wij diverse katten producten, zoals o.a. de Feliway verdamper of spray. Dit product helpt stress te verminderen bij katten door de verspreiding van feromonen.

Als katten stress hebben, stoppen ze vaak met het markeren van hun territorium als een veilig en vertrouwde omgeving. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag. Feliway helpt katten op een natuurlijke wijze om te gaan met stresssituaties en zorgt voor een harmonieuze omgeving voor u en uw kat. Wij gebruiken de Feliway spray ook in de spreekkamer en in de opname om de katten zoveel mogelijk op hun gemak te stellen tijdens de behandeling. Verder verkopen wij katvriendelijke mandjes. Deze mandjes zorgen ervoor dat de reis naar de dierenarts zo aangenaam mogelijk verloopt.

Als praktijk besteden wij veel aandacht aan overgewicht bij de kat. De kat wordt bij elk bezoek gewogen. Dit gewicht wordt in de computer bijgehouden, zodat we kunnen zien of de kat gegroeid is. Als de kat moet afvallen, kan dit onder begeleiding van de assistente tijdens het assistentenspreekuur. Lees meer over dit spreekuur hier.

Ons assistentenspreekuur heeft goede resultaten opgeleverd. Hieronder katten Priemel en Tijger die veel gewicht hebben verloren onder begeleiding van onze assistenten.

Bij Dierenkliniek Winsum doen we bloeddrukmetingen bij de kat. Het kan voorkomen dat een kat te hoge bloeddruk heeft. De gevolgen van een te hoge bloeddruk kunnen ernstig zijn zoals bijv. plotselinge blindheid. Lees meer over onze bloeddrukmetingen hier.

In ons laboratorium is alle apparatuur aanwezig om de meest uitgebreide onderzoeken zelf te doen. De meeste bloedonderzoeken en urine onderzoeken kunnen we zelf doen. Voor het bloedonderzoek wordt gebruik gemaakt van kleine cupjes, waardoor er maar kleine hoeveelheden bloed afgenomen hoeven te worden voor het onderzoek. Lees meer over onze laboratorium faciliteiten hier.

Dierenartsen Francoise Rey en Ines Ponte Pimentel en assistente Susanne Smit zijn gespecialiseerd in de tandheelkunde. Zij hebben veel ervaring met gebitsbehandelingen bij de kat. Lees meer over gebitsbehandelingen bij de kat hier. Lees meer over onze mogelijkheden op het gebied van de tandheelkunde hier.

Onze opname is speciaal gemaakt om te zorgen dat de katten zo min mogelijk stress ervaren tijdens hun behandeling of verblijf op de kliniek. Een deel van het kattenhok is afgeschermd, zodat de kat kan wegkruipen. Verder gebruiken we warmtematjes en kleedjes om het verblijf van de kat zo aangenaam mogelijk te maken. Voor katten die een langere periode in de opname moeten verblijven, is er een groter hok beschikbaar.

Dierenkliniek Winsum geeft regelmatig lezingen om katteneigenaren zodoende voorlichting te geven over uiteenlopende onderwerpen zoals bijv. ouderdom en gedragsproblemen.

 

Kattenziekte

Kattenziekte

De laatste paar maanden wordt er weer veel gesproken over kattenziekte. Dit komt doordat er in Nederland een aantal uitbraken zijn van deze ziekte. Ook in provincie Groningen is er recent een nestje kittens bezweken aan kattenziekte. Wat houdt kattenziekte nu eigenlijk in en wat is er aan te doen? Wat is het belang van de jaarlijkse vaccinatie?

Kattenziekte, ook wel feline panleucopenie of feline parvovirus genoemd, is een zeer besmettelijke virusinfectie veroorzaakt door het parvovirus. Vooral jonge kittens zijn erg gevoelig voor dit virus, maar ook volwassen katten met een iets verminderde weerstand kunnen de ziekte oplopen. Kittens kunnen al in de baarmoeder van het moederdier worden besmet.

Het virus gaat in snel delende cellen zitten. Het virus tast vooral het maagdarmkanaal aan wat leidt tot ernstig braken en diarree. De dieren raken uitgedroogd en kunnen geen voedingsstoffen meer opnemen via de darmen waardoor ze ook een ernstig energiegebrek krijgen. Besmette dieren hebben koorts en geen eetlust meer. Ze worden heel snel ernstig ziek. Het virus kan ook de hersenen, beenmerg of hartcellen aantasten.

Omdat de ziekte een heftig verloop heeft en het beenmerg kan aantasten, is dit een enorme aanslag op het afweersysteem. Hierdoor loopt de kat een groot risico om andere ziektes op te lopen waardoor het ziekteverloop nog ernstiger wordt.

Wat is er aan te doen? Het virus zelf kan niet bestreden worden, er is alleen ondersteunende therapie mogelijk. Het dier moet zelf over de infectie heen komen, wij kunnen hem daarin alleen zoveel mogelijk gaan ondersteunen. Dit houdt in dat het dier aan het infuus moet om te zorgen dat de uitdroging wordt tegen gegaan.

De overlevingskans is erg klein, vrijwel alle dieren zullen sterven aan de gevolgen van de infectie. Een heel enkel dier overleeft de infectie maar kan wel blijvende schade aan darmen / hersenen hebben ontwikkeld.

Preventief kunnen katten worden gevaccineerd tegen kattenziekte. Dit vaccin werkt erg goed waardoor het risico dat katten de ziekte oplopen nihil is. Om een optimale bescherming te krijgen moet een kitten meerdere malen worden gevaccineerd. Is de kat eenmaal volwassen dan hoeft er meestal maar één keer in de drie jaar gevaccineerd te worden tegen kattenziekte. Is de kat nog nooit gevaccineerd dan is het aan te raden om het dier tweemaal te laten vaccineren met een tussentijd van drie weken.

Kerst en uw huisdier

Kerst en uw huisdier

We brengen straks de kerstdagen met vrienden en familie door, in een huis vol gezelligheid en kerstversierselen. Tijdens deze knusse dagen liggen er echter wel gevaren op de loer voor uw huisdieren. Omdat het vervelend zou zijn als u uw kerst bij de dierenarts zou moeten doorbrengen, kunt u hier alvast lezen over de mogelijke gevaren.

Kerstboom

Vaak ligt de grond onder de kerstboom bezaaid met afgevallen dennennaalden. Ruim die geregeld op, want dennennaalden zijn giftig en kunnen de darmwand doorboren. Water waarin naalden hebben gelegen is giftig, evenals het water waarin de stam van de kerstboom staat. Zorg dus dat uw huisdier niet van dit water kan drinken en zet geen voer- of drinkbakjes onder de kerstboom. De ziekteverschijnselen die uw huisdier kan vertonen zijn: braken, diarree, slijmvliesontsteking in bek en keel en sloomheid. Takken van naaldbomen (kerstboom of kerststukje) kunnen bij sommige honden ook een allergische reactie opwekken. Uw hond krijgt dan na contact met de dennentakken, een dikke snuit, gezwollen oogleden en oorschelpen.

Kerstballen

Kerstballen in een boom zijn voor een kat onweerstaanbaar. Als ze er in slagen er één uit de boom te meppen, zijn de scherven zeer scherp en kunnen in de zachte voetzooltjes zorgen voor pijnlijke wondjes. Honden kunnen een kerstbal opeten, die dan inwendig problemen kan veroorzaken.

Engelenhaar

Engelenhaar kan met name bij katten wel eens zorgen voor een allergische reactie als ze hiermee in contact komen. De allergische reactie kan zijn acute benauwdheid of opgezwollen lichaamsdelen die met het engelenhaar in contact zijn geweest, maar ook ontzettende jeuk en roodheid op de contactplekken is mogelijk. Neem dan contact op met uw dierenarts, want bij zwelling van de slijmvliezen in de keel, bestaat de kans op verstikking.

Lametta

Dit zijn lange glimmende sliertjes, goud of zilver van kleur, die als versieringen in de kerstboom worden gebruikt. Deze sliertjes kunnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op uw huisdieren uitoefenen omdat ze bij iedere zuchtje tocht bewegen. Eenmaal opgegeten kunnen de sliertjes darmverstoppingen veroorzaken.

Kerstplanten

Kerstplanten zoals hulst (Ilex aquifolium), de 'echte' kerstroos (Helleborus niger) en de kerstster (Euphorbia pulcherrima), die ook wel de kerstroos genoemd wordt, zijn giftige planten voor uw huisdier, indien ze aan de blaadjes of bloemen knabbelen. De ziekteverschijnselen zijn: misselijkheid, speekselverlies, slijmvliesontsteking in de bek, braken, diarree (soms bloederig), opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Bij contact van het sap uit de kerstster met de huid kunnen blaren ontstaan.

Chocolade

Chocolade wordt door onze huisdieren meestal erg lekker gevonden, maar het is voor hen giftig.

Vlees

Veel honden en katten houden wel van een lekker kalkoen- of eenden botje eten die in het geheel op. Er bestaat dan een risico dat een scherp botje de darmwand doorboort. Dus zorg dat de dieren niet bij de botjes kunnen komen.

Papegaaien en kaketoes mogen echter wel een botje van de gebraden of gegrilde kalkoen (zonder vet) krijgen om aan te kluiven. De netjes die om uw rollade gezeten hebben, ruiken heerlijk en kunnen worden opgegeten door uw hond of kat. Bij kleine honden en katten kunnen ze zorgen voor een darmverstopping en als ze vastlopen in de darm, moeten ze operatief worden verwijderd. Zorg dus dat u ze niet op het aanrecht of op tafel laat liggen, maar gooi ze direct in een goed afgesloten vuilnisbak. (Champagne)kurken is geliefd speelgoed voor (jonge) honden, maar helaas worden ze ook nog wel eens ingeslikt. Ook deze kunnen weer zorgen voor een darmverstopping en moeten in dat geval operatief verwijderd worden. In sommige gevallen kunnen ze gewoon uitgepoept worden na enkele dagen.

Als het toch misgaat

Ondanks uw voorzorgsmaatregelen, nu u weet waar u op moet letten, kan er altijd op een onbewaakt ogenblik toch iets gebeuren wat u niet heeft voorzien. In de meeste gevallen is er dan geen reden tot paniek en loopt het met een sisser af.

Neemt u wel direct contact op met uw dierenarts. De dierenarts kan goed inschatten hoe ernstig de situatie is en kan u vertellen of u kunt afwachten of dat een directe behandeling noodzakelijk is. In sommige gevallen is snel ingrijpen van levensbelang.

Terug naar Katten informatie