Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

F

Lees informatie over FeLV en FIV, FIP bij de kat en fokkers.

  • FeLV en FIV
  • FIP bij de kat
  • Fokkers

FeLV en FIV

FeLV en FIV

Regelmatig worden katten getest op FeLV en FIV. FeLV staat voor het Feline (=katten) leukemie virus en FIV voor het Feline immunodeficiëntie virus, ofwel kattenaids. Beide virussen veroorzaken persisterende infecties die kunnen leiden tot ernstige klinische verschijnselen en sterfte.

FeLV

Het kattenleukemievirus verspreidt zich vooral via speeksel, maar kan ook via urine, melk of ontlasting overgedragen worden. Ook kan het via de baarmoeder overgebracht worden aan kittens. Het zijn vooral de uiterlijk gezonde katten die FeLV bij zich dragen die zorgen voor het verspreiden van FeLV. Voor infectie is vaak langdurig intensief contact nodig. Het virus is buiten het dier maar een paar minuten levensvatbaar, want na een paar minuten gaat het door uitdroging dood.

Als een kat geïnfecteerd raakt, is het na zo’n 6 weken zichtbaar in het bloed en is vanaf dan het uitvoeren van een test zinvol. Na enkele maanden tot uiterlijk 3 jaar krijgt de kat ziekteverschijnselen. De meest voorkomende symptomen zijn een verzwakt immuunapparaat (verzwakte afweer) en bloedarmoede. Door de verzwakte afweer worden katten gevoeliger voor allerlei infecties.

Het testen op FeLV gebeurt in 1e instantie met de sneltest bij ons in de praktijk (SNAP-test). Als deze een negatief resultaat geeft, is deze uitslag zeer betrouwbaar, dat wil zeggen: de kans dat de kat dan echt geen FeLV heeft is zeer groot. Mocht de test positief zijn, dan is er 50% kans dat het ‘vals’ positief is, oftewel de kat heeft in het echt geen FeLV. Een positieve uitslag bij de SNAP-test dient daarom altijd te worden gecontroleerd door een 2e test in een laboratorium.

Er is geen therapie voor FeLV. Er kan wel geprobeerd worden de infecties door de verminderde afweer tegen te gaan met ontstekingsremmers en antibiotica.

FIV

Het kattenaidsvirus is verwant aan het mensenaidsvirus, maar specifiek voor de kat. Een mens kan dus niet geïnfecteerd worden door een kat met aids. Infecties met FIV komen vooral voor bij katten die buiten komen en vaker bij katers dan bij poezen. Dit heeft te maken door de wijze van overdracht die vooral gebeurt door vecht- en bijtwonden. Ook kan het via de baarmoeder doorgegeven worden aan kittens.

De eerste ziekteverschijnselen kunnen al na een paar weken optreden: koorts, verminderde weerstand en vergrote lymfeknopen. Vervolgens kan een periode volgen waarin de katten geen symptomen laten zien, dit kan wel 5 jaar duren. Uiteindelijk worden ze toch ziek en krijgen allerlei klachten die te maken hebben met een verminderde weerstand, vergelijkbaar bij de mens. De prognose is bij een kat met FIV beter dan bij een kat met FeLV.

De sneltest (SNAP-test) kan vanaf 4 weken na infectie gedaan worden. Net als bij FeLV geldt dat een negatieve uitslag een zeer betrouwbare is, echter een positieve uitslag moet in een laboratorium bevestigd worden.
Er is geen therapie voor FIV. Er kan wel geprobeerd worden de infecties door de verminderde afweer tegen te gaan met ontstekingsremmers en antibiotica.

FIP bij de kat

FIP bij de kat

Wat is FIP?

FIP, oftewel feline infectieuze peritonitis, is een levensbedreigende ziekte bij de kat. FIP betekent letterlijk ‘infectieuze buikvliesontsteking bij de kat’. Het wordt veroorzaakt door het Feline Infectious Peritonis Virus (FIPV) wat een mutant (veranderde versie) is van een Coronavirus. Heel veel katten maken in hun leven een infectie met het Coronavirus door. Het veroorzaakt dan milde darmklachten. Echter kan dit relatief onschuldig virus veranderen in het zeer gevaarlijke FIP-virus. Dit virus gaat in de witte bloedcellen van de kat zitten, waardoor het nauwelijks door het afweersysteem aangepakt kan worden. Er ontstaan op allerlei plekken in het lichaam ontstekingen waar de kat uiteindelijk aan sterft.

Wat zijn de symptomen?

Een infectie met het FIP-virus kan op twee manieren tot uiting komen:

  1. De acute (natte) vorm: hierbij hoopt zich veel vocht op in de buik- en/of borstholte. De kat wordt benauwd of krijgt juist een dikke buik. Verder vermagert het dier, kan geelzucht krijgen en wordt steeds slomer.
  2. De chronische (droge) vorm: allerlei klachten kunnen optreden bij deze vorm, maar kenmerkend zijn neurologische klachten door ontstekingen in de hersenen. Bijvoorbeeld incoördinatie, epileptische aanvallen, slecht zien of zomaar omvallen.

Hoe stellen we de diagnose?

Het is erg lastig om FIP bij het levend dier vast te stellen. De klachten kunnen erg vaag zijn en bij allerlei aandoeningen passen. Als er veel helder tot geel vocht in de buik- of borstholte aanwezig is, is de natte vorm van FIP wel erg waarschijnlijk. Via bloedonderzoek kunnen ook aanwijzingen gevonden worden voor FIP, maar geen bewijs. De echte diagnose is pas te stellen na onderzoek van aangetast weefsel.

Wat kunnen we er aan doen?

FIP is niet te behandelen. We kunnen proberen de kat met medicatie zich wat prettiger te laten voelen, maar uiteindelijk is laten inslapen het beste voor de kat.

Is FIP besmettelijk?

Het FIP-virus is in principe niet besmettelijk, het Coronavirus wel. Of een kat FIP ontwikkelt, hangt vooral af van de individuele weerstand. Bij een lage weerstand, bijvoorbeeld bij een jonge of juist oude kat, treedt FIP veel eerder op dan bij een volwassen kat. Ook wordt er gedacht dat FIP van moeder naar kitten kan worden doorgegeven.

Voor een filmpje over FIP bij de kat, kunt u hier klikken.

Fokkers

Fokkers

Dierenkliniek Winsum biedt een aantal diensten aan voor fokkers, sperma-onderzoek, drachtigheidsecho, keizersnede uitgevoerd met aangepaste anesthesie en uitgebreide bewaking, pup- en kittencontrole aan huis en 24 uur per dag bereikbaarheid.

Echo's

Vanaf 28 dagen na dekking voeren wij echo's op drachtigheid uit.

Keizersneden

Bij ons heeft u de mogelijkheid om keizersneden met veilige gasnarcose uit te laten voeren. Ook hebben wij de beschikking over moderne bewakingsapparatuur.

Nestcontrole

Als de pups 6 weken of kittens 9 weken oud zijn, kunt u bij ons terecht voor de eerste enting. U krijgt bij elke pup een uitgebreid keuringsrapport in het paspoort. Voor de enting van het nest komen wij ook bij u thuis als u dit wenst.

Terug naar Katten informatie