Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

F

Lees meer informatie over fitness voor honden en informatie voor fokkers.

  • Fitness voor de hond
  • Speciaal voor fokkers

Fitness voor de hond

Fitness voor de hond

Tegenwoordig worden veel campagnes gevoerd om mensen meer te laten bewegen. Ook aan het voorkomen en behandelen van overgewicht wordt regelmatig aandacht besteed. Blijven bewegen is niet alleen voor oudere mensen belangrijk, ook voor oudere honden is het belangrijk dat ze regelmatig voldoende beweging krijgen en dat overgewicht wordt voorkomen.

Een dier dat minder beweegt en toch dezelfde hoeveelheid voer krijgt zal daardoor dikker worden en nog minder graag bewegen.

Bij een oudere hond zien we vaak dat ze ’s morgens wat trager op gang komen; niet meer zo gemakkelijk op de bank of in de auto springen; nog maar een klein rondje willen lopen en àls ze dan een flinke wandeling gemaakt hebben, zijn ze de volgende dag extra stijf. ‘Ach, hij wordt ouder en dat hoort er dan bij’ denkt menig hondenbezitter. Dat is ook zo, maar soms spelen er andere dingen mee waar wel wat aan te doen is.

Bij onderzoek bij de dierenarts kan er bijvoorbeeld een schildklier probleem of artrose (slijtage in de gewrichten) uitkomen. Hier is vaak wel een mogelijkheid tot behandelen. Een schildklier probleem kan met medicijnen verholpen worden. Artrose kan met behulp van medicijnen en bewegingstherapie goed onder controle gehouden worden.

Artrose veroorzaakt pijn bij bewegen, te vergelijken met een versleten heup of knie bij mensen. Hoe minder de hond beweegt, hoe stijver de hond wordt. Ook de bespiering zal afnemen en de hond loopt het risico te zwaar te worden door te weinig energie verbruik.

De pijn en irritatie bij artrose zijn in eerste instantie met medicijnen, pijnstillers en ontstekingsremmers, te bestrijden. Maar bewegingstherapie is daarbij ook erg belangrijk.

Bewegingstherapie zorgt ervoor dat de gewrichten regelmatig in beweging komen en dat de spieren op kracht blijven. Doordat de spieren voldoende kracht houden worden de gewrichten minder zwaar belast.  

Hoe krijgt u de hond goed aan het bewegen?

Door regelmatig met de hond een rondje te lopen. Probeer ook vaker een andere route te nemen of neem de hond ergens anders mee naar toe. Afwisseling van omgeving activeert de hond, allemaal nieuwe luchtjes om te ruiken.

Zwemmen is ook een erg goede onbelaste beweging. Maar ’s winters is het water eigenlijk te koud (ook niet goed voor de gewrichten) en sommige honden houden nu eenmaal niet van zwemmen. Een oplossing voor dit probleem is naar een hondenzwembad te gaan of naar een fysiotherapiepraktijk waar ze hydrotherapie voor honden doen. Dit is een soort waterbak met een lopende band onderin waardoor de hond in een laagje verwarmd water loopt en op zo’n manier zijn spieren traint. Er zijn ook verschillende dierenartsenpraktijken waar speciale programma’s zijn opgezet om honden meer en beter te laten bewegen zoals bij ons in de praktijk. Eerst wordt er gekeken naar het probleem van de hond. Aan de hand hiervan wordt een plan opgesteld. Dit kunnen oefeningen zijn om bepaalde spieren te trainen, adviezen om de situatie thuis te verbeteren voor de hond of begeleiding bij een gewicht afvalprogramma. Stijve honden kunnen zo weer veel meer plezier bij het bewegen krijgen.

Fitness voor de hond is dus zo gek nog niet!

Speciaal voor fokkers

Speciaal voor fokkers

Dierenkliniek Winsum biedt een aantal diensten aan voor fokkers: officiële HD en ED röntgenfoto’s met direct digitaal röntgensysteem, progesteron test met exacte bepaling en binnen een uur de uitslag, K.I., sperma-onderzoek, drachtigheidsecho, keizersnede uitgevoerd met aangepaste anesthesie en uitgebreide bewaking, pup- en kittencontrole aan huis en 24 uur per dag bereikbaarheid.

Officiële HD en ED foto's

Bij ons op de kliniek heeft u de mogelijkheid om officiële HD en ED foto's te laten maken. De praktijk beschikt over een direct digitaal röntgensysteem. Het grote voordeel hiervan is dat je de foto’s niet meer apart hoeft te ontwikkelen. Binnen één seconde kunt u het resultaat al zien op het beeldscherm. Op deze manier bieden we een perfecte kwaliteit waarop u niet hoeft te wachten.

Progesteron test

Door middel van een progesteron test kunnen wij de precieze dekdatum bepalen. Ons apparaat meet de exacte waarde van het progesterongehalte in het bloed. Binnen 20 minuten is de test klaar en ons streven is om u de uitslag al binnen een uur door te bellen, u weet dan of de teef gedekt moet worden. Verder kunnen we met deze test de precieze datum van bevalling vaststellen. Dit alles wordt in ons laboratorium bepaald na bloedafname bij de teef.

Onderzoek zaad

Wij kunnen de kwaliteit van het zaad van de reu onderzoeken.

Echo's op dracht

Vanaf 28 dagen na dekking voeren wij echo's op drachtigheid uit.

Keizersneden

Bij ons heeft u de mogelijkheid om keizersneden met veilige gasnarcose uit te laten voeren. Ook hebben wij de beschikking over moderne bewakingsapparatuur.

Nestcontrole en enting

Als de pups 6 weken of kittens 9 weken oud zijn, kunt u bij ons terecht voor de eerste enting. U krijgt bij elke pup een uitgebreid keuringsrapport in het paspoort. Voor de enting van het nest komen wij ook bij u thuis als u dit wenst.

Terug naar Honden informatie