Let op: op 9 en 30 juli is er in verband met vakanties geen budgetenting spreekuur

A

Lees meer informatie over aanschaf van een nieuwe pup, anaalklieren, antibioticagebruik in de praktijk, artrose en het assistentenspreekuur.

  • Aanschaf van een nieuwe pup
  • Anaalklieren
  • Antibioticagebruik in de praktijk
  • Artrose
  • Assistentenspreekuur

Aanschaf van een nieuwe pup

Aanschaf van een nieuwe pup

Misschien was het de vurige wens van uw kinderen of wilt u het zelf gewoon heel graag: een nieuwe pup! Natuurlijk hartstikke leuk, maar het is ook verstandig om eerst van te voren een aantal zaken op een rijtje te zetten.

Wat verwacht u van de hond?

Wilt u een hond puur als gezelschapsdier voor u en de kinderen? Dan is een kindvriendelijk, klein tot middelgroot ras een goede keus. Denkt u meer aan een hond waar u lange wandelingen mee wilt maken en flink mee kan ravotten? Kies dan een sportieve hond (en ras) waarvan bekend is dat ze vol energie zitten. Let wel op dat een jachthond vaak achter hazen en ander wild (soms ook schapen) aangaat. Misschien wilt u een goede waakhond; wees er dan van bewust dat het juist in dit geval erg belangrijk is dat u met hem op cursus gaat, zodat u de hond goed onder appel heeft. Er zijn zoveel hondensoorten met elk hun eigen typische karakters en behoeften. Bedenk daarom goed wat u zoekt en laat u goed informeren. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied kunt u bijvoorbeeld erg veel informatie vinden. Wat biedt u de hond voor leefomgeving aan?

Wanneer er veel buitenshuis gewerkt wordt, zal de hond een groot deel van de dag alleen zijn. Niet elke hond kan hier goed mee om gaan. Ditzelfde geldt voor het volgende: kan de hond de hele dag vrij loslopen of moet hij overdag vast aan de ketting of in de bench? Een ander punt: indien u in een flat of bovenwoning woont en de hond zou dagelijks trappen moeten lopen, dan kunt u beter geen al te groot ras aanschaffen in verband met heupklachten die dan zeer waarschijnlijk gaan ontstaan door het traplopen. Let ook op uw buren! Een constant blaffende hond wordt vaak niet gewaardeerd. Is er een goede uitlaat mogelijkheid in de omgeving? Hoeveel tijd denkt u voor de hond vrij te hebben?

Een hond moet minimaal vier keer op een dag uitgelaten worden en sommige honden, zoals een Border Collie, moeten nog veel meer beweging en afleiding hebben.

Een pup heeft een goede opvoeding nodig.

Dit kan door naar puppycursussen te gaan, maar ook door actief met het socialiseren van de pup bezig te zijn. Er zijn nog altijd te veel honden die, wanneer ze eenmaal volwassen zijn, ongewenst gedrag vertonen en daarom naar het asiel worden gebracht. Erg jammer, want eigenlijk wordt elke pup ‘normaal’ sociaal geboren.

Denk om de kosten.

En als laatste, maar niet onbelangrijk: een hond kan een dure hobby worden wanneer hij ziek wordt of een ongeluk krijgt. Maar ook preventieve zorg, zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien en het eventueel laten steriliseren of castreren, kost geld. Houd hier rekening mee, bijvoorbeeld door een spaarpotje te maken of een verzekering voor ziektekosten af te sluiten.

Eenmaal gekozen…

Heeft u eenmaal uw keuze voor een bepaald ras gemaakt, dan kunt u het beste via een rasvereniging naar een fokker informeren. Soms zijn er in het asiel ook puppy’s, kijk dus ook altijd even op de website van het asiel. Op internet, met name op marktplaats, staan natuurlijk ook genoeg puppy’s te koop, maar pas daarbij erg op. Een schattig fotootje kan heel snel uw hart doen smelten, maar ga eerst eens kijken bij de aanbieder. Vraag naar de moederhond (die moet er zijn!), vraag naar de andere pups, vraag of een dierenarts de pups gecontroleerd en gevaccineerd heeft (dit moet in paspoortjes vermeld staan) en gebruik ten slotte uw gezonde verstand.

De pup in huis.

En dan is het zover: uw pup komt bij u in huis! Vaak is het voor de pup fijn om iets uit het ‘ouderlijk’ huis mee te krijgen, zoals een dekentje of trui die in de mand gelegen heeft. Zo heeft de pup een vertrouwde geur om hem heen. Ga binnen enkele dagen naar uw eigen dierenarts om de pup te laten onderzoeken, zodat gekeken kan worden of het hondje goed gezond is. Wat betreft vragen over voeding, ontwormen, ontvlooien, vaccineren kunt u altijd bij uw dierenarts terecht, maar vaak weet de fokker u daar ook veel over te vertellen.

Uit bovenstaande blijkt wel dat een nieuwe pup of hond in huis nemen de nodige voorbereiding vergt. Maar zoals bij alles geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Veel plezier met uw nieuwe huisgenoot!

Anaalklieren

Anaalklieren

Er zit een luchtje aan uw hond...

Sommige honden kunnen opeens vreselijk stinken. Dat kan komen doordat ze in een dood dier hebben gerold, gezwommen hebben in een vieze sloot of doordat ze hun anaalklieren leeggedrukt hebben. Over dit laatste willen we u wat meer vertellen.

De anaalklieren zijn twee kleine kliertjes die net naast de anus zitten. Het zijn twee ‘zakjes’ die met een stinkende vloeistof gevuld zijn. Als de hond zich ontlast dan wordt een kleine beetje van deze vloeistof via een afvoerkanaaltje over de ontlasting heen geleegd.

Wat is de functie hiervan?

Dit is uit te leggen door te kijken naar het gedrag van de wolf, de voorvader van de hond. Door het ‘merken’ van hun ontlasting met anaalkliervocht geeft een wolf aan waar zijn territorium is. Een ronddwalende wolf kan zo aan de ontlasting ruiken in wiens territorium hij is.

Onze huishond doet dit ook nog steeds. Vooral een dominante hond zal proberen zijn ontlasting met reukmerk zo hoog mogelijk te deponeren, bijvoorbeeld op een molshoop. Een duidelijk signaal naar andere honden, hier ben ik de baas! Ook het ruiken onder de staart bij een andere hond is de geur opnemen van die specifieke hond.  Zo herkennen honden elkaar aan de geur. Honden die erg angstig zijn of ergens van schrikken kunnen soms ook zomaar hun anaalklieren leegdrukken. 

Maar de anaalklieren kunnen ook voor problemen zorgen bij uw hond. Soms raken de afvoergangetjes verstopt en raakt de klier overvol. De hond zal veel likken onder de staart en soms ook gaan "sleetje rijden", met de anus over de grond schuren.

De klieren kunnen ook ontstoken raken. Dit is erg pijnlijk voor de hond. Ook hier zien we weer dat de hond “sleetje rijdt”, veel onder de staart likt en aangeeft dat hij pijn heeft. Soms ontwikkelt zich een abces in de klier en dan zien we naast de anus een harde rode dikte die erg pijnlijk is.

Denkt u dat de hond problemen heeft bij de anaalklieren, dan kunt u het beste naar uw dierenarts gaan. Met medicatie zijn de meeste problemen goed op te lossen. Soms moeten de klieren gespoeld worden om de inhoud eruit te krijgen. Vaak gebeurt dit onder een licht roesje. Heeft de hond regelmatig problemen met zijn anaalklieren, dan kunnen deze eventueel operatief verwijderd worden.

Antibioticagebruik in de praktijk

Antibioticagebruik in de praktijk

In de media komt het vaak ter sprake: er moet zorgvuldiger worden omgesprongen met  antibiotica bij dieren. Meestal gaat het dan over dieren die gehouden worden voor menselijke consumptie, zoals koeien, varkens en kippen (productiedieren). Door minder vaak en meer gericht antibiotica voor te schrijven, wordt de kans kleiner dat bacteriën ongevoelig (resistent) gaan worden. Dit is van groot belang voor de geneeskunde bij dieren, maar zeker ook bij mensen. Als bacteriën, die ook bij mensen ziektes veroorzaken, niet meer voldoende reageren op antibiotica door resistentie ontwikkeling, hebben we een groot probleem. Mensen kunnen dan door een eenvoudige bacteriële infectie doodziek worden. Vandaar dat de overheid komt met strengere regels wat betreft het antibioticumgebruik bij productiedieren.

Het is echter ook belangrijk om eens stil te staan bij het antibioticumgebruik bij gezelschapsdieren zoals honden, katten, konijnen, cavia’s etc. In de gezelschapsdierensector is er veel minder controle van de overheid wat betreft het gebruik van antibiotica. Dit gaat hoogst waarschijnlijk in de toekomst wel veranderen. De dierenartsen zijn nu al bezig om zo correct mogelijk antibiotica voor te schrijven.

Het is belangrijk om bij een ziek dier na te gaan of de aandoening wel wordt veroorzaakt door een bacterie. Dieren kunnen namelijk ook ziek worden door een virus en daar helpt antibiotica niet tegen. Of er is sprake van een ‘steriele’ ontsteking, daar spelen ziekteverwekkers geen rol en zal antibiotica dus ook niet helpen. Goed onderzoek is dus belangrijk.

Soms bellen eigenaren naar hun dierenarts met de vraag of ze een kuurtje kunnen krijgen voor hun huisdier, maar zolang het dier niet is onderzocht door een dierenarts mag een dierenarts niet zomaar een antibioticumkuur voorschrijven. Dit is voor sommige eigenaren frustrerend omdat het voor hun lastig is om (regelmatig) met hun huisdier naar de praktijk te komen voor onderzoek en dat is heel begrijpelijk. Toch hopen we dat we u met dit artikel het nut van het juiste gebruik van antibiotica duidelijk hebben kunnen maken.

Artrose

Artrose

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht afneemt en daardoor het gewricht stijf en pijnlijk wordt. Een huisdier geeft niet zozeer pijn aan, maar loopt wat moeilijker en stijver. Dit proces is onomkeerbaar en wordt met de tijd steeds erger. Hoe eerder de diagnose, hoe meer er nog te redden valt.

Hoort u wel eens van anderen dat uw huisdier zo stijf loopt of echt oud wordt? En denkt u dan: Ach ja, het is de leeftijd nietwaar? Maar vaak hebben oude dieren pijnlijke gewrichten waardoor ze zo stijf lopen en oud aandoen. Maar mijn huisdier heeft geen pijn hoor, horen wij als dierenarts vaak. Uw huisdier kan u natuurlijk niet vertellen wanneer hij pijn heeft, maar herkent u één van de volgende symptomen, dan is het heel goed mogelijk dat uw huisdier last heeft van artrose.

Een dier met artrose

  • Komt moeilijker uit de mand, maar heeft ook moeite om weer te gaan liggen
  • Loopt stijf, vooral in het begin van een wandeling
  • Wil niet meer in de auto of op een stoel/vensterbank springen
  • Is niet meer zo enthousiast bij (lange) wandelingen en houdt dit niet zo goed meer vol
  • Wordt een beetje chagrijnig voor z'n omgeving
  • Loopt af en toe of zelfs continu kreupel
  • Krijgt minder bespiering van z'n poten

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht afneemt. Dit gaat gepaard met toenemende pijnen en komt vooral bij oudere dieren voor. Over de oorzaak is niet nog niet alles bekend. Wel is bewezen dat overgewicht een rol speelt. Vaak wordt artrose pas in een laat stadium gediagnosticeerd als het huisdier al ernstig kreupel is, terwijl de bovenstaande symptomen al lange(re) tijd bestaan. Een hond of kat met artrose is echter goed te behandelen, met name als het in een vroeg stadium wordt herkend. Let daarom goed op of uw huisdier bovengenoemde symptomen vertoont. Zo ja, wacht niet te lang om naar uw dierenarts te gaan voor een passende therapie.

U kunt bij de balie of telefonisch een afspraak maken bij de paraveterinair.

Assistentenspreekuur

Assistentenspreekuur

Dierenkliniek Winsum heeft een spreekuur waar u uw dier gratis kunt laten nakijken door een assistente. Dit spreekuur vindt plaats op de dinsdag en woensdag middag en één keer in de twee weken ook op de woensdagavond. U kunt even bellen met de assistente voor een afspraak. Er is een aantal mogelijkheden:

Gewichtscontrole

Uw hond of kat is te zwaar en moet afvallen. Wij kunnen u hierbij begeleiden en helpen. Op deze manier wordt het gewicht van uw huisdier goed in de gaten gehouden. De assistente kijkt met u of de hond of kat goed is afgevallen en geeft tips hierover. Kosten: geen

Puppyconsult

U heeft een pup of een kitten. Op dit spreekuur wordt uw pup/kitten 1 keer per maand goed nagekeken door de assistente. Huid, vacht, gebit, oren, ogen en gewicht worden goed in de gaten gehouden. Ook wordt er gekeken of de pup niet te snel groeit. Een soort consultatie bureau voor pups en kittens. Het voordeel is dat de pup er aan went om op een leuke manier op de praktijk te komen, zonder dat er “vervelende” dingen gebeuren. Ook kunnen we afwijkingen of ziekten al in een vroeg stadium ontdekken en behandelen. Kosten: geen

Gebitscontrole

Een gezond gebit is belangrijk. Ook voor uw huisdier. De assistente kan zien hoe het met het gebit van uw hond, kat of konijn gesteld is. Ook geeft zij tips over hoe u het gebit van uw huisdier het beste schoon kunt houden of krijgen. Kosten: geen

Algemeen

Op het assistentenspreekuur kunnen o.a. de nagels geknipt worden van uw huisdier. Maar u kunt er
ook terecht voor vakkundig advies over bijv. voeding, het ingeven van ontwormingstabletjes of het toedienen van een vlooienpipet. Kosten: geen

Hechtingen verwijderen

Als uw huisdier geopereerd is, is het soms nodig om de hechtingen te verwijderen als deze niet onderhuids geplaatst zijn. De assistente kan dit doen. Kosten: geen

Dieetcontrole

Soms is het nodig dat uw huisdier een bepaald dieetvoer krijgt. Dit kan nodig zijn omdat uw hond of kat last heeft van de gewrichten of de huid. Het kan dan prettig zijn om af en toe even te evalueren met de assistente om te kijken hoe uw huisdier het doet op het nieuwe voer. Kosten: geen

NB: U kunt alleen gebruik maken van het assistentenspreekuur als u een vaste klant bent bij ons.

Terug naar Honden informatie